preskoči na sadržaj

Centar za odgoj i obrazovanje "Goljak" Zagreb

I ja želim čitati

„I JA ŽELIM ČITATI“ – nacionalna kampanja za osobe s teškoćama čitanja i disleksije

 

 

Hrvatsko knjižničarsko društvo smatra da je u interesu javnosti i cijeloga hrvatskog društva osigurati neometan i ravnopravan pristup književnim djelima i informacijama svim dobnim skupinama osoba s teškoćama čitanja, disleksijom i osobama koje ne mogu čitati standardni tisak.

Kampanja koju pokreću knjižničari pokušat će povezati sve one sudionike u procesu zagovaranja za boljim razumijevanjem problema osoba s teškoćama čitanja.

Centar za odgoj i obrazovanje „Goljak“ koji se svakodnevno susreće s terminom „teškoće u učenju“ i „disleksija“ biti će jedan od sudionika kampanje. Od jeseni 2016.-jesen.2017. provodit će se radionice kroz koje će se potaknuti učenike da više čitaju, da se opuste i uzivaju dok čitaju, predstaviti prilagodbe raznih tekstova i načine/alate prilagodbe, potaknuti roditelje da čitaju svojoj djeci, educirati/podsjetiti struči kadar škole na neke teme i termine kroz mjesečne plakate u zbornici, predstaviti projekt „Priča u srcu“ u kojem gostujući književnici čitaju učenicima svoje knjige i još mnogo toga o čemu ćemo vas informirati na našem webu.

 

Ciljevi Kampanje

Informirati i educirati ljude o teškoćama čitanja i disleksiji.

Senzibilizirati širu javnost o problemima i potrebama osoba s teškoćama čitanja i disleksijom te potrebama osoba koje ne mogu čitati standardni tisak i tako pridonijeti poboljšanju kvalitete života ove skupine ljudi.

Predlažemo izmjenu Zakona o autorskom pravu i srodnim pravima (NN 167/03, čl. 86) koji bi omogućio ovim osobama lakši pristup knjigama posebno uređenima za njih.

Poboljšati međuinstitucionalnu suradnju stručnjaka koji se bave osobama s teškoćama čitanja i disleksijom te osobama koje ne mogu čitati standardni tisak.

Ciljane skupine Kampanje

djeca

adolescenti

odrasli s teškoćama čitanja

roditelji

obitelji

logopedi

knjižničari

odgojitelji, učitelji i stručni suradnici u predškolskim ustanovama, osnovnom i srednjem školstvu

nastavno osoblje u visokoškolskim ustanovama

zdravstveni djelatnici

socijalni radnici

volonteri

nakladnici

poslodavci

sve osobe koje su na bilo koji način zainteresirane za problematiku koja je obuhvaćena Kampanjom

Vrijeme provedbe kampanje: jesen, 2016. – jesen, 2017.

 

Pokroviteljstvo

Predsjednica Republike Hrvatske

 

 

Financiranje kampanje

Financijeri: Ministarstvo kulture RH, Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta RH, Grad Zagreb - Gradski ured za obrazovanje, kulturu i sport, te ostali gradovi/gradske službe u Republici Hrvatskoj.

Tko vodi Kampanju

Voditelj Kampanje: Hrvatsko knjižničarsko društvo - Komisija za knjižnične usluge za osobe s invaliditetom i osobe s posebnim potrebama

Suvoditelji Kampanje:

-HKD Sekcija za narodne knjižnice (Komisija za čitanje, Komisija za narodne knjižnice, Komisija za knjižnične usluge za djecu i mladež)

-HKD Sekcija za školske knjižnice

Kampanju možete pratiti na mrežnim stranicama Hrvatskoga knjižničarskog društva: http://www.hkdrustvo.hr/


Kalendar šk. god. 2019./2020.

eD za učenike

eD za učitelje

Stručni skupovi

Kalendar
« Kolovoz 2019 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
Prikazani događaji

Korisni linkovi
CMS za škole logo
Centar za odgoj i obrazovanje "Goljak" Zagreb / Goljak br. 2, HR-10000 Zagreb / centar-odgojiobrazovanje-goljak.skole.hr / ured@centar-odgojiobrazovanje-goljak.skole.hr
preskoči na navigaciju