2020-02-24 23:08:37

________________________________________________________

Dan ružičastih majica ili Nacionalni dan borbe protiv vršnjačkog nasilja odlukom Hrvatskog sabora od 2017. obilježava se posljednje srijede u veljači.

Zašto ružičasta majica?

2017. u Kanadi učenik je obukao ružičastu majicu, ni ne sluteći što ga očekuje po dolasku u školu. Nije dugo trebalo da postane glavna meta nasilnika. Verbalno su ga vrijeđali i fizički prijetili. Sve to su slušala dvojica starijih učenika i prva misao im je bila – što je previše, previše je. Mladići su otišli do trgovine i kupili 50 ružičastih majica. Svim učenicima su preko društvenih mreža i e-maila poslali poruku u kojoj pozivaju da u srijedu u školu dođu odjeveni u ružičaste majice. Odaziv je bio iznenađujući. Njihov pokret došao je do TV voditeljice i komičarke Ellen DeGeneres. Sve ostalo je povijest.

U srijedu, učenicima predmetne nastave u  PSP-u  u sklopu Školskog preventivnog programa pedagoginja Vesna Kovačević Parmak, psihologinja Tanja Dejanović Šagadin , logopedinja Mirta Bartolović i tiflopedagoginja Melita Tatar održat će  predavanje i radionicu za učenike pod nazivom „Rješavanje sukoba“.

Pozivamo učenike da u srijedu dođu odjeveni u ružičaste majice.


Centar za odgoj i obrazovanje "Goljak" Zagreb